Hjemmelaget sjøørretsluk med enkle verktøy
Har du tenkt på å lage din egen fiskesluk? Det er ikke så vanskelig som en kanskje skulle tro, og lar seg fint gjøre med enkle verktøy som de fleste av oss har i boden.
I denne artikkelen får du en steg for steg guide til hvordan du lager en fiskesluk beregnet for fiske etter sjøørret. Du kan fint bruke de samme prinsippene til å lage større eller mindre sluker, beregnet på andre arter.
Slukens form
Det første steget er å bestemme slukens fasong. Her kan du enten tegne ditt egnet design i ønsket størrelse, eller så kan du kopiere formen til en eksisterende sluk som du vet fungerer.
Ønsker du å kopiere designet til en sluk så gjør du dette enkelt ved hjelp av litt maskeringsteip. Teip over sluken, og klipp rundt kantene, og vipps så har du en identisk mal av den sluken.
I denne artikkelen er Morild Seatrout fra Sølvkroken benyttet som mal.
Valg av materiale
Det er finnes flere forskjellige typer metall som egner seg for fiskesluker. Du kan bruke kobber, messing, nysølv eller bronse, for å nevne noen.
Enklest er det kanskje å bruke messing. Messing er både sterkt, samtidig som det er lett å jobbe med. Tykkelser på 1.5 til 2 mm er ideelle.
Klistre malen over på det materialet du ønsker å bruke, og bruk så en baufil eller annet egnet redskap til å sage ut sluken.
Det gjør ikke noe om du treffer helt inn til linjene. Bruk en metallfil til å gjøre formen på sluken helt symmetrisk, og rund av kantene.
Slik former du sluken
Når grunnarbeidet er gjort, så gjenstår den viktigste fasen, nemlig å gi sluken en form som lokker fisken. Studerer du en skjesluk så ser du at den gjerne krummer i en S-form på langs, og U-form i bredden.
For å lage U-formen så plasserer du et jernrør, kosteskaft eller lignende i skrustikken, med sluken halvveis stikkende opp, slik som vist på bildet.
Bank så på slukemnet slik at det bøyer seg og følger formen til røret. Snu så sluken og gjenta prosessen med den andre siden.
Målet er å ende opp med en U-form slik som vist på bildet under.
Når U-formen er etablert, så gjenstår det å bøye inn S-formen. Det er denne formen som avgjør hvilken gange sluken får.
For å bøye inn formen skrur du skrustikka nesten helt igjen og bender slik som vist på bildet. Det kan lønne seg å plassere en lærbit i stikka for å unngå å få en markant knekk.
Her gjelder det å være litt fingernem og gjøre prosessen i mange små steg. Bøy litt og litt mens du stadig flytter på sluken i stikka.
Gi den delen hvor kroken festes mest bøy nedover, mens den enden hvor splittringen til sena går får en liten bøy motsatt vei. Målet er at sluken skal få en svak S-form. Det kan det lønne seg å sammenligne formen med andre sluker, for å se hvor mye bøy du skal legge inn.
En sluk med mye krumning får mye bevegelse i vannet. Her er det bare å prøve seg frem til man finner en form man er fornøyd med.
Bore hull
Når du er ferdig å forme sluken så er det tid for å bore hull til splittringene. Her gjelder det å være veldig nøye, slik at hullene blir riktig plassert.
Mål opp hvor du vil ha hullene, og bruk en kjørner før du borrer, slik at boret ikke sklir.
For et ekstra fint resultat kan du bruke en litt større bor til slutt for å forsenke hullene.
Male sluken
Den mest spennende delen av hele prosessen er å gi sluken litt liv i form av mønster og farger.
En enkel metode er ganske enkelt å påføre litt neglelakk i ønsket farge. Et annet alternativ er å bruke reflekterende tape, kobbertape eller sølvtape.
Den mest slitesterke måten er derimot å bruke pulverlakk. Du får kjøpt slik maling på Ebay i et vell av forskjellige farger.
Ønsker du å bruke pulverlakk så varmer du først opp sluken med en varmluftspistol, og så drysser du pulver over.
For et varig resultat så må du herde lakken i ovnen etterpå. Instruksjoner på varme og tid finner du på boksen.
Ferdig sjøørretsluk klar til bruk
Nå gjenstår det bare å montere krok og splittringer, så er sluken klar til bruk.